berehat di kerusi empuk

puasa oh puasa!
out of 9 days berpuasa, baru 3 hari saya jumpa nasi. kesian bukan? diet kah? oh yes! i'm on diet! diet duit..


1st Ramadhan
"letihnya tangan buat keje dalam position yang x best nih. Kul 5 dah, yes, jap lagi bukak posa.nak suruh ibuku buat bandung la."
ilanimdnor bangun dari kerusi rotan menuju ke dapur, mencari ibunya untuk memohon jasa baik untuk membuat air bandung untuk berbuka nanti memandangkan ilanimdnor tidak minum air laicikang. dan sudah menjadi ritual ilanimdnor untuk berbuka dengan air bandung ibunya tiap2 tahun.
"aii?mano ma?"
ibunya tiada di dapur.
"smaye kot..tunggu pah nih ah"
ilanimdnor berjalan pula menuju ke ruang tamu. di situ, beliau menemui sofa yang agak empuk pada pandangannya ketika itu.
"duduklah dulu. male kakre lah sambung buat otoket"


"mcla!mcla! cepat ambek nasik aye, aku book tempat nih"
"hoh?ok,ok! mung ambek air sirap sano, dio baru buat tubek tu, ambek hok ado air batu skali neh"

begitu kalut ilanimdnor dan rakan-rakan hostelnya berebut makanan untuk berbuka.macam biase lah, keadaan di asrama lain, nak berbuka pun kene rebut-rebutan dengan junior, nak-nak tang air sirap, pergh~ kene tunggu depan pintu dapur Dewan Makan! dikhuatiri air abes sebelum sampai turn.
ilanimdnor berjaya mengambil nasi ayam, siap dua ketul lagi ayam panggang dalam pinggan beliau. sedap. empuk. sedang beliau berjalan ke meja yang di booking oleh rakan-rakan karibnya, azan berkumandang. dengan gelojohnya ilanimdnor terus menyuap ayam panggang ke mulutnya.
empuk, empuk seperti kerusi tadi. eh?
ilanimdnor sampai di meja. kehausan sudah mencapai tahap ketinggian Halim Jamhari yang tinggi 3cm dari David Beckham. ilanimdnor sangat haus. dari jauh beliau nampak rakan-rakannya berjaya mengambil satu jag air sirap Dm yang dipenuhi dengan ketul2 ais yang sangat menggiurkan. beliau tidak sabar. beliau berlari ke meja dan terus mengambil gelas yang tersedia. ais-ais dikaut bersama sirap DM. senduk diletakkan kembali. gelas diangkat hingga mencecah ke bibir..
"inilah nikmat hidup yang sebenar" monolog beliau.menyempat.
jari-jari mula sejuk akibat kondensasi yang berlaku; menambahkan lagi kegirangan ilanimdnor untuk meneguk sirap DM.sirap sejuk mula mencecah bibir...

"ila, ila. heh, ila.bangung! nok bbukok poso doh ni"

cissst!!! terpaksa bertahan lagi setengah jam sebelum mencecahkan air bandung sejuk ke mulut..




5 comments:

alqil said...

nice story mekla..
bravo~!!

ila ni said...

arkk?
NICE???
NICE?????
NICE??????

alqil said...

Maknonye ayat2 dio...!!!
huh~!

awa said...

hahahhaha!
u know wat?
i just can bayangkan tiap2 mende hak mg citer
part lam dm
part berebut2 food
nasik ayam dm
sirap dm
huahuahuahua~~
klako2~

ila ni said...

ye, menggambarkan betapa aku rindu suasan tu siap termimpi-mimpi lagi awa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...