CIQ untuk projek akhir sem ni

Ye, Custom, Immigration & Quarantine. Proposal untuk site di Melaka. Harap-harap ini benar-benar projek terakhir kami berempat. Harap juga biar berakhir dengan penuh kejayaan lah.

Rasanya inilah satu-satunya site visit yang saya betul-betul buat dengan bersungguhnya. Sanggup tu jalan kaki jauh merentasi fly-over dan sebagainya semata-mata nak dapatkan pandangan dari seberang jalan air tu. Bermula jam 8.30 pagi sampaila pukul 11.30 pagi, kami berjalan dan berjalan, amek feel site ewah, pastu tangkap-tangkap gambar. Saya yang tak berapa gemar over-sized shades ni pon terpaksa pakai sebab ianya sangat praktikal bila payung tidak dapat digunakan disebabkan angin yang sangat kuat.


sangat tak practical


mampu berdiri megah walau panas terik




Memandangkan saya dalam group Site Analysis, lagilah berkobar nak tinjau site tu. Inilah site kami untuk projek kali ini.

Itulah proposed site nya. Panas bukan? Tu yang ceracak-ceracak tu ha tapaknya. Ni pandangan dari rooftop existing CIQ. Atas bumbung ni pon dah cukup sengsara..




Ini pagi yang banyak berjalan tu. Habis bertempiaran la kalori jawabnya pagi tu. Dah la petang sebelum tu saya & inot jalan jauh gile sebab ter-missed satu jalan kecik; abih kena pusing satu bandar melaka! Ni antara gambar-gambar kami dalam pencarian identiti Melaka untuk projek kami.





Adakah concrete colonial warna merah melambangkan ciri-ciri melaka?
ubah kedudukan kaki je



Atau pembesaran objek menjadi sebuah ruang adalah ciri-ciri architecture Melaka?

saya sudah jadi pilot oye oye!
*tak tau kenapa bergaya gedik dalam gambar-gambar di melaka*




*find me if u can* - ceh macam kecik gile!


inot malu-malu nak gi ngorat 'abang-abang' indon di sebelah?



Anis macam tak muat kamera je. Negative space masih banyak dibelakang mu, berilah daku peluang untuk bergambar hahoheujadi,
Apakah identiti Melaka?

5 comments:

Fefey said...

serupa tapi posisi berbeza

archienot said...

entahlah encik..
sy pun msh tercari2 identiti melaka...
adakah ia spt rumah tradisional melaka?
atau bgnn tinggalan portugis itu?
what's the word?
aha!!
kolonial...
adakah begitu?
i'm still in the dark...
OMG!!!
*mengapa spt ada bunyi kegedikan pd komen kali ini?? i don't know. u tell me*

ila ni said...

seriously gedik inottt!! geliii! hahahha

abih te sero gedik doh tu fie gayo gitu

myatiqah said...

adekah mu ilani md. nor?masih ingt kat aku x?

ila ni said...

ingt2!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...