korang, best tak couple?

Hahah soalan jerangkap samar!

Macam mana nak cakap ye. Saya ni asalnya bukanlah benci pon para couple dan isu-isu couple ini. Tapi saya selalu disalahertikan sebagai anti-lelaki @ anti couple, sampaikan kawan-kawan pon takut-takut nak bagitau yang dirinya sudah berstatus bercinta. (Hahah siapa makan tempe dialah yang rasa tak sedapnye!)

Bukan,bukan. Saya BUKAN anti lelaki ok. Saya pon ade crush pe? Haa. Tapi yang membuatkan saya tak suka adalah melihatkan fenomena couple masa kini. Cuba korang perhatikan eh, dikalangan member-member terdekat aje, cuba kira berapa pasangan yang bercinta yang tak pegang tangan? Berapa? Berapa? Siap mempamerkan gambar berpegangan tangan seolah-olah dirinya sedang memimpin tangan si ibu atau ayah atau adik pula lagaknya. Langsung tak rasa bersalah atau malu. Ok, ok. mungkin 'malu' adalah perkara yang dah lapuk tapi tolong la hormat orang lain:- iaitu orang yang tak cukup iman untuk menegur secara depan-depan ni. Yang TAK cakap mendayu-dayu toksah kira, zero la kot?


Lagi kurang hajao nye ada yang bajet bila dah bercouple, maka dah sama lah dengan berkahwin. Siap overnight di Genting lah, hotel-hotel murahan dan mahalan lah,well.. u're mine- i'm yours la katakan. Yang elok bertudung bila jumpa pakwe, dalam kereta terus takde tudung dah. Dah bukan aurat ok, dia ibarat suami i, auwwwww! Yang sedia ade tak bertudung? Ah itu dah takleh nak cakap apa dah, tu dah masuk topik baru plak tu.

Pastu yang bajet Islamik pulak, tiap kali berjumpa dan berpisah, salam, cium tangan si lelaki. Yang lelaki cium dahi si perempuan. Perhhh selamat pengantin baru! Muntah hijau member sebelah ni nengok.



Sekarang, cuba berikan sebab mengapa saya perlu mencuba untuk couple.

Pengalaman? Pengalaman apa agak-agaknya ye? Untuk apa kalau sanggup mementingkan pengalaman sampai membelakangkan agama? Cukuplah dengan tertinggal/lewat solat etc. setiap hari. dah tak terkira dah dosa setiap hari.

Untuk mengenali pasangan sebagai jaminan di hari bersama kelak? Macam mana la nak hubungan perkahwinan tu diberkati kalau jalan untuk ke arah itu pon sudah terlebih dahulu dicemari dengan maksiat. kan? kalau bukan sorilah ye. hee

Lagi untuk apa ye? Agar bersesuaian dengan suruhan "jodoh mesti dicari"? Orang suruh cari, bukan suruh bercouple yang bukan-bukan. Kalao dah jodoh, insyaAllah, jika disertai doa yang berterusan, maka bersatulah kamu suatu hari nanti. Amiinn.

Saya pun kadang-kadang rasa menyesal yang amat sebab pernah melepaskan peluang yang agak terbuka luas beberapa tahun yang lalu untuk membalas reaksi dari sang crush. (sekarang baru nak meroyan kan?hahaha shhhhh!) tapi nak buat macam mana, time tu memang dah nekad tak mau terlibat dengan benda-benda alah ni. Nantilah, habiskan belajar dulu. Bila rasa betul-betul dah sedia untuk memasuki alam berumah tangga nanti, slow-slow lah kita usahakan hahahahha anda-anda kan ada untuk membantu saya mencari? hahahahha


Last sekali, ayuhlah anak-anak muda sekalian. Ingatlah agama mu, marilah kita sama-sama membaiki diri. Kalau rasa dah tak sabar nak pegang-pegang tangan dan bla bla tu, sila rancang tarikh akad nikah cepat-cepat. Sekian,wabillahitaufiq walhidayah, assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

14 comments:

WaWa + aAn said...

luahan apekah?ade kes kah?haha~

mengikut pengalaman ak..couple xbes....serius i ckp..bkn stakat prob 'u i punye..i u punye' sgt menyusahkan...malah ditambah pula dgn kongkongan dr si dia yg sgt meluatkan...helo..kite x kawen lg k..plz igt 2..i bkn u punye..

kalo nk ckp pasal dosa...isk..ak rs x terkire byk nye...tobat..tobat..takutnye ak dgn Allah...wuwu~dosa harian pon xterkire byk nye..

ak pon tatau couple itu perlu atau x...tp ak ske kehidupan skrg even a bit lonely..auw...haha~

Helang Hijau said...

ceramah dr ustazah mekla..sgt berguna.. trima kasih..

Hawa CMS said...

waaaa pedas2
sile makan tempe goreng skarang!
(hurm sedap gak tu, makan ngan cili ijau yg pedas smpai berdengung telinge)

aNeA_hAyATi said...

suke ngn entry ila yg nie..
suke2..(^-^)
nasihat utk anea jugak..
nk teguhkan hati..
utk remain jd org yg teguh ati..huhuh

hidup single..!!
hehee..but not 4 ever..
ade masenyer nnti kan ila..
hanya berdua selepas akad..:)

ila ni said...

wawa+aAn:
uih xde kes xde kes hahahah.setuju2, a bit lonely...

helang hijau:
sama-sama zaki. akulah ustazah siti ila

awa:
tempe goreng pedas. i hate tempe btw..

anea:
ye betul!!
not 4 ever, bila sampai waktu nye, insyaAllah.

archienot said...

kapel?
i rasa gedik sgt klu i berkapel..
suara kena manja2..
sbb tkut nnti abe ckp kite krg ajar..
tu tak kira kalau abe suruh nyanyi wlupun suara xsedap..
plus abe igt abe caring sgt sbb ari2 tanya benda yg sama ttg kehidupan harian kita..
i bosan..
tau la kite nk jga diri sendiri..
selama ni pun i tau je jaga diri sendiri..
i menci tau..
tu sbb i xsuke kapel..
i rsa lagha sgt..
hari2 igt abe je..
kan lg baik klu igt Allah..
igtlah wahai manusia..
carilah cinta Allah dahulu sblm mencari cinta manusia kerana hanya dengan mencintai Allah kita mampu memiliki cinta yang sejati..

*ni pngalaman dgn laki2 yg crush ngan i tp xsmpat kapel lg..klu blm kapel pn dah seksa camni, lps kapel xtau la..mmg kna layan cam suami gak agknye..hari2 mau tanya buat ape tu abe? dah makan? uh, buang kredit i je..*

yaNi said...

very well written.*clap clap* for ila :)

ila ni said...

inot:
perhh bercakap melalui pengalaman ooo fiwit fiwit!

sangat! bajet caring ke hape tah hari-hari msg dah makan ke balum dah mandi ke belum, hentikan! ianya memualkan jari-jari saya!

yani:
uih seganla ila macam ni yani. ni bukan very well written sebab ila pasti akan ada yang terasa @ kecik hati. tak tau macam mana nk tulis tanpa singgung perasaan orang..

Anonymous said...

kalu nak kaperl tunggu kijo.
kapel ngan student--TAKDOK DUIT.
last2 nak makan mekdi pon keno bayar.tak kuasa i.

ila ni said...

hahaha tau2!
pernah dinasihati dengan ayat yg sama maso kito duk make mekdi di S.S dulu deih. loni boikot ..

myatiqah said...

aku baru je dapat dosa mengutuk org kaw2 tadi....

aku suke menulis utk buat orang terasa..

ha.ha.ha.ha

kalo kena kt aku balik baru pade muko.

aNeA_hAyATi said...

ahaaa..
ilaa..
ku makin suke ngn ulasan d entry nie..
:)
big applause utk inOt..kawanmu..:)

++
da la nk kne pujuk2 sbb abe ngajuk ngn bende merepek2 yg klu pk balik..x yah pujuk pon xpe.siap nk kongkong org lg..nk wt ni xleh..nk wt tu xleh..g sane xleh..g sini xleh..
yg heran nyer..klu ngn abe tu..sume boleh..huhhh..
xleh trime..xley trime..!! sy sgt bOikot kapel!!

ila ni said...

yaaa setuju sama anea~!
ada lagi satu ayat yg nk btau tp takut terlalu kontroversi hahah simpan dalam hati ajolah!

archienot said...

eh eh..
ila..
kwn ila puji org la..
terkejut i tau..
haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...