very true.

cilok dari huzeir



Sedikit teori masa depan yang digubal sendiri. Saya rasa di tahun-tahun akan datang;

declare couple - majlis resepsi di hotel ternama akan diadakan.
anniversary couple - kenduri di kedua-dua belah keluarga diadakan 3 hari 2 malam.
merisik - bawak hantaran 21 dulang berbalas 23 dulang.
tunang - pelamin 3 tingkat didirikan, 7 ekor lembu dikorbankan.
akad nikah & kahwin - pengsan fikir idea.

Apa memang sekarang tradisi manusia suka berlebih-lebihan agaknya. Ingat kawan-kawan, Islam tidak menganjurkan budaya berlebih-lebihan dalam apa jua keadaan, walaupun kita memang mampu dari segi ekonominya.



p/s: perlu diingatkan, Very True itu merujuk kepada cartoon Dilbert.

5 comments:

Fzah Ruslan said...

Betul tu mcLa.. Bertunang berpelamin bagai, dgn si lelaki ade atas plamin skli... Bagai dah bersanding lps nikah lagaknya..

Tp jgn ckp berdegar2 sgt.. Klu tetibe kita bertukar fikiran ke... kluarga lelaki insist ke... Cane kan...?

Contoh, ade la org yg mcm alim ni, ikut ajaran agama and all.. Siap kutuk les fiancés bertunang meriah2...
Tup tup, tgok gmba tunang die, xjauhpon dr yg dikutuk, mekap pon boleh tahan benderang nye...

Pengajaran : kita tak tahu apa kesudahan di masa depan..

wan nadiah said...

uihh!!

akad nikah & kahwin - pengsan fikir idea?

takkanlah macam tu sekali. buat sederhana saja sudahlahh..

haha..errr bila tu ek?

lady elle said...

very~ very true~~ hakhakhak

ila ni said...

fzah:
ye betul2. tapi at least dr pihak kite sdrik, harapnya biarlah tak over kot. pihak mentua tu, wallahualam, di luar kawalan.

k'na:
pengsan tu mewakili ila yg pengsan duk fikir nk exaggerate gapo lagi utk ditulis hehehhe sapa maso, ila ata kad.

tirah:
sedih dih? buat kijo hok sia2 wuuu wuu

Anea_hayati ♥ said...

hohoo..stuju sgt ngn entry ni..skg sume nk melebih lebih..sumtimes heboh psl kapel n anniversary bagai nk rak pastu clash plak..hadooiilaa..

berpada sudah..wasatiyyah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...