satu soalan yang saya belum temui jawapan yang tepat.

Macam mana seseorang tu buat keputusan bahawasanya; -

seseorang yang disukainya itu adalah seseorang yang akan jadi sebahagian yang penting dalam hidupnya?

Faham tak? Maksud saya, bentuk perasaan macam mana yang dia rasa sehinggakan dengan yakinnya dia cakap/decide yang 'saya sukakan dia' lalu berusaha untuk mendapatkan orang yang disukai itu. Mana tau kot-kot suka yang dia rasa tu rupa-rupanya sekadar sukakan appearance dia je ke, suka rupa paras dia je ke, suka kemisterian dia je ke. Suka yang sementara.

Apa yang membuatkan kita tahu yang kita sukakan dia secara serius? Kalau boleh jawab dengan tepat, korang akan dipilih sebagai Manusia Bijak selama seminggu di tepi blog ni. ;)
Serius ni. Tolonglah.

15 comments:

junior said...

istikharah.hahah

keriangandunia said...

kisah cinta yang makin hari makin heavy~

aku rase kebanyakan orang pakai belasah je "he/she's the one.. and only". macam aritu aku tengok cite Saving Silverman, "one and only" dia bleh btukar2..... maknenye bende tu barangkali persepsi semata-mata. kalau sebenarnye incompatible pun, cthnya ada perangai2 yang tak disenangi, tapi kalau dah suka, dah willing to accept, pasti akan adapt. give & take. paham tak? haha kalau nak ikut logik, macamane ayah pin bleh kawin banyak? bukan hensem pun. tapi "gadis2" dah anggap dia bagus, dia powerful, jadilah 'the one'. wpun kena kongsi... jadi sebenarnya pada pendapat i, you'll never know for sure.


kalau nak jawapan ke-ustaz-an sikit, aku cakap: "dialah wajah yang kau nampak di dalam mimpi setelah smyg istikarah." tapi tu sebenarnya tak valid sebab tu bukan "bentuk perasaan" seperti yg kau tanye

jawap dah panjang..so tahniah. akulah Manusia Bijak selama seminggu di tepi blog ni

anOOan said...

suke yg dah x boleh nak blah!!!rase nak meroyan aje kalo dear xde....


haa...genius kan aku..pelagi...sile la label aku sebagai 'Manusia Paling Bijak' kat tepi belog kamu

amin said...

ikut gerak hati...naluri...

yaNi said...

Apa yang membuatkan kita tahu yang kita sukakan dia secara serius?

Bila dia cakap "saya nak jemput awak pada tarikh tertentu, nanti saya bagi kad." kita terdiam dan rasa macam luruh jantung.

diyana said...

dya pn xdpt lg jwpn 2...mayb kt akn tau klo wt solat istikharah kot...hehehe..nk tau smada kt sk dier y sebenarnnya atau hnya bsifat smentara... xpn kt yakin n org sekeliling pn yakin y dier boleh jg kt...

wakarchie said...

haishhhh~ susah betul le nk bg interpretation pasal topik ko nie. .sorry le ak bab2 jiwe2 nie hampeh skit. sebab 2 sampai skrg masih tercari org yg betul2 ak suke. .hahahhahahaha

~poyos

p/s~ kt kg org dok bertanye2 ble nk tamat zaman bujang dan jawapan ak. .~mak cari je la nanti along pilih. .hahahahhah

wakarchie said...

haishhhh~ susah betul le nk bg interpretation pasal topik ko nie. .sorry le ak bab2 jiwe2 nie hampeh skit. sebab 2 sampai skrg masih tercari org yg betul2 ak suke. .hahahhahahaha

~poyos

p/s~ kt kg org dok bertanye2 ble nk tamat zaman bujang dan jawapan ak. .~mak cari je la nanti along pilih. .hahahahhah

lady elle said...

susah utk diterangkan melalui kata2 perasaan itu.. nanti ila akan rase sdiri bile smpi waktunye~ hahahha.. ayat jiwang xleh blah!

n.e.G said...

It comes from inside..

Seperti ada satu suara yang mengatakan "He's the one"...

Tapi, yang paling penting ;- kita kena berserah kepada-Nya. Kita hanya boleh berdoa; yang tentukan segalanya adalah Dia Yang Esa.

Kalau ikut pengalaman negy lah kan, dulu negy selalu doa; "Andai dia betul untukku, Kau bukakanlah hatiku untuk dia. Tetapi andai dia bukan untukku, tutupkanlah hatiku kepada dia."

Hehe nampaknya Ilani sudah berada di fasa ehem ehem ye..

Tahniah! Semoga kamu ketemu jawapan mu itu.

barra/literatur sejarah said...

Untuk menjelaskan itu, saya akan mulai dari sini...

SUKA adalah saat kamu ingin memiliki seseorang...
SAYANG adalah saat kamu ingin membahagiakan orang itu...
CINTA adalah saat kamu akan berkorban untuk orang itu...

Saat kamu bersedih dan menangis maka seseorang yg “menyukaimu” akan berkata ’sudahlah jgn menangis lg’

tp seseorang yg ‘menyayangi’ akan diam dan ikut menangis bersamamu . . .

Dan seseorang yg ‘mencintaimu’ akan membiarkanmu menangis dan menunggumu hingga tenang lalu berkata ‘mari kita selesaikan ini bersama’

saat seseorang yg menyukaimu berada disampingmu maka dia akan bertanya ‘bolehkah aku menciummu?’

tp seseorang yg menyayangimu maka dia akan berkata ‘biarkan aku memelukmu’

dan seseorang yg mencintaimu takkan berbicara..dia hanya akan selalu memegang erat tanganmu seakan dia takkan mau membiarkanmu terjatuh . . .

Saat kamu menyukai seseorang dan seseorang itu menyakitimu maka kamu akan marah dan takkan mau lg berbicara dengannya..

Tp jika kamu menyayangi seseorang dan seseorang itu menyakitimu maka kamu akan menangis karenanya..

Dan jika kamu mencintai seseorang dan seseorang itu menyakitimu maka kamu akan tersenyum walau itu pahit dan berkata ‘dia hanya belum tahu apa yg dia lakukan’

suka hanyalah keegoisan diri sendiri…
Sayang adalah memberi dan menerima..
Dan cinta adalah rela berkorban…

Suka hanya akan berbuat jika itu menyenangkan..
Sayang berbuat karena ingin selalu ada untuknya..
Dan cinta berbuat karena tak ingin membuatnya terluka tak peduli bgaimana keadaan kita. . .

MSOM said...

Selagi kamu belum kahwin, maka selagi itulah jodoh kamu belum kahwin juga, atau jodoh kamu masih belum tergerak nak kahwin dengan kamu...?

Lari tak daripada soalan?

ila ni said...

junior mana wehh:
mcm mana nak buat istikharah? kompem tido tak terbangun punye laa


padi:
(segan gile kao sempat baca)
maksudnya, ia nya lebih kurang satu bentuk paksaan jiwa jugak la. bila dh start rasa suka sikit2, maka kena usahakan pulak untuk suka benda2 lain pasal dia, gitu? trial & error je la benda ni ehh..?

k'aAn:
setiap kali tersuka sesiapa pun rasa 'taknak' blah, cemane nih?? stok meroyan 24 jam ;p

amin:
takut naluri tak cukup kuat..

yani:
itulah penyebab munculnya soalan ni yani huhuhu takut jadi gitu sbnrnya ;p

diya:
jom buat istikharah berjemaah jom!

wak:
angah kan ada hohohohoh.

tirah:
ni yang rasa nak TRY slaluh ni ahhahh

ne-G:
doa yang sama! ;) tapi tak tau macam mana jenis petunjuk yang akan diberikan oleh Dia.

barra:
panjang, terima kasih! bila baca komen anda, rasa macam sekadar jatuh dalam kategori SUKA je la kot.

msom:
sangat lari! hahahaahha tapi tq atas respon yg dierbikan. tapi dgn situasi skrg, memang sangat laa tak bersedia untuk kawin ;p

fatin itu saya said...

tips setiap org lain2. mine probably i feel like ada bzzzt electric nak mendekat padahal kalau list kan senarai lelaki idaman pny ciri2..tak sampai 3 pun menepati..

so "bzzzzttt" tu mcm nak juga walau dia tak pandai main gitar, takde goatie kacak, kepala tak butak dan antisosial...(and the list continue).

secara simplenye...kalau tunggu perfect, smpi kerepot bertongkat takkan tahu. kalau tunggu ready...sampai ada 4 biji banglo pun takkan ready.

so, redah je. angkat kaki kanan, baca bismillah..and melangkah.

oh ye, if he stands next to you..rather than behind you or in front of you when the two of you are walking, then he probably the one to stand next to you for another 50 decades.

all the best.

ps: enjoy perasaan munge2. syok wooo.

BURDHANI said...

ila, org copy link entri ni kat my entri. =)

jgn marah ye. thanx for the topic yg buatkan org pon terfikir-fikir dgn dalamnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...