tandas, kiblat & architecture

Okey ni ada sedikit architectural issue yang saya patut kongsi. Tak tau la kalau semua orang dah titik berat benda ni tapi saya baru tau. Rasa macam bertanggungjawab untuk sebar kat kawan-kawan architecture dan rakan lain yang bakal jadi 'client' untuk projek banglo masing-masing nanti, inshaAllah.


Jadi, begini.
Tadi duk baca-baca planner RapidKL yang kak ifa bagi, penuh hadith dan doa. Kata 'busy' kan bekerja di ofis ini. Jadi terbacalah satu hadith dari Sahih Bukhari.


Nabi s.a.w bersabda:
"Apabila kamu buang air (besar atau kecil), janganlah kamu menghadap atau membelakangi kiblat. Mengadaplah ke timur atau ke barat kamu"


See? Mengetahui arah kiblat bukan sekadar untuk menetapkan lokasi surau dan pintunya sahaja tetapi untuk menentukan lokasi WC juga. Jadi, marilah kita selaku designer muslimin/muslimat, jom kita mengikut sunnah dan seterusnya membuatkan pengguna bangunan turut mengikutinya, kerana kita lah penentunya dalam hal ini.


nota: WC is jamban!

4 comments:

alqil said...

pergh!! tandas kat blok qilah btol2 hala kiblat...=(

anOOan said...

bukan ade tambahan pada huraian hadis tersebut."janganlah kamu menghadap atau membelakangi kiblat tanpa sebarang halangan"?mak kate begitu.baru tanye last week

t E d said...

err..dalam crit x penah ditegur ke ila?hu..

ila ni said...

er..tak penah ditegur.
entah la, takat tu je yg ada dlm planner tu hohohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...