bercakap mengenai udara

cuaca di Kota Bharu sekarang sangat selesa. windy setiap masa. sesiapa nak datang bercuti, dipersilakan, bilik ada lagi 5 kosong termasuk bilik-bilik stor .

kadang-kadang hujan la jugak. takkan angin je.

seminggu lebih berada di rumah, tak pernah sehari pun on kipas di siang hari. syukur lah meja komputer ni mengadap tingkap. sebelah kiri pun tingkap. pesen saya, konon nak aplikasikan konsep aliran udara ajaran En. Shafizal, habis semua tingkap bukak luas-luas. syokk! macam beronline di tepi pantai. heh nak buat keje ke nak online?!


sejak-sejak dah bekerja dan menyewa sendiri, barulah tau betapa pentingnya jimat elektrik. nasiblah aku ni jenis environmentally friendly punya orang *puji diri jap* . jadi saya ingin menyeru. jap. nak pakai aku ke saya? saya lah.


jadi saya ingin menyeru, marilah bersama-sama mencuba yang terbaik untuk kurangkan penggunaan elektrik dalam rumah. ruginya nota zaman belajar tak tau tinggal kat mana. tapi takpe, faham yang basic je.


1. angin/udara, akan mengalir masuk dengan hebat ke sesuatu ruang jika ada sekurang-kurangnya DUA lubang udara.
mula-mula udara yang masuk sejuk. bila regulate dalam rumah, amek haba kita sikit, haba orang tu sikit, jadi panas. tukar kaler jadi merah. yang panas pun naik lah ke atas. dah hukum fizik macam tu kan.


faham-faham sendirilah tengok gambar ni
kuning cahaya matahari. biru angin.

DAN
2. udara panas akan naik ke atas.



digest dan ingat 2 benda ni dan cuba aplikasikan ke dalam rumah anda. the higher the bumbung, the less heat yang korang akan rasa. cuma kena buat kipas leher panjanglah kalau nak lebih selesa. pastu, tingkap ada bukak tak? bukak la. kalau berdebu sangat sampai jijik nak operasikan tingkap tu, sila lah rajin-rajin bersihkan dulu. udara yang segar boleh menyumbang kepada kecerdasan otak dan perkembangan kanak-kanak, tau? tu belum cerita bab pokok segar dalam rumah (lagi!)


kalau nak renovate rumah, sila detect kawasan tiupan angin dan cuba buat tingkap belah tu. tak pun buat pintu besar siap ada decking bagai, boleh buat lepak-lepak petang-petang. 


owh nak renovate rumah pun boleh hubungi saya kohkhokoh tu je nak cakap sebenarnya. 


7 comments:

en_me said...

vahhh .. wat bisnes ghiteww.. kehh

ila ni said...

haruss haha

ザ-sylver-shooter said...

busy la cik kak

btw , stdnt architure kt upm ke?
do add me on fb, if you dont mind

ila ni said...

ala jgn la busy kohkoh

ye. EX student architecture upm. dah tua. kena pakai la jugak EX tu tskk..tskk..

dah add. mekaseyy

efa fairuz said...

de lagi ngepeng.. hehehe

(One) SiTi* said...

whah!
suka arkitek udara lam umah nie

ila ni said...

kak efa:
konon je ngepeng, ore nok suruh buat mikir 5,6 kali dulu kot hahah

(one)siti:
eh hai! moga-moga berkat dipanggil arkitek, jadi la arkitek dalam masa terdekat ni :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...