nak act normal time mengantuk memang benda paling susah nak dibuat.

Bertuah punya abang. Awal pagi, aku terdengar phone rumah ringing banyak kali. Dalam mimpi kot.  Lepas tu, bunyi tu beralih ke phone aku pulak. Biasalah, malam nak tidur wajib setting volume paling tinggi. Tengok screen, "Beware" . Memang beware lah tiap-tiap kali nak angkat call dari dia.


stabilkan suara.


"hemm bakpo?" suara jantan  masih kedengaran walau sedaya upaya nak buat suara konon-dah-lama-bangun.

"hoh tido lagi ko? ma ado? acu panggil ma jap"

"humm.. tido..humm. ." dah tak terkawal.

"hah ma tido?"

"dok, ila hok tido"

Ikut hati nak tekan butang merah je. Mata takleh nak celik nak suruh pass handphone kat mak yang taktau kat mana. Last-last kena jugak paksa gi cari Ma. First time aku dengar macam abang aku ni desperate gila nak cakap dengan Ma. Macam orang tengah homesick.

Kena pulak bonda sedang bergayut. Jadi banyak lah pulak patah perkataan kena sebut ngantuk-ngantuk ni. Explain sikit-sikit, sambung tido.

Dah cukup tido, bangun dan tanya Ma, kenapa Beware call.

"Birthday dia hari ni. Dia biasa la, tiap-tiap kali birthday, call, ucap terima kasih sebab besarkan dia, bagi makan kat dia, bagi pendidikan kat dia bla bla.."


oooo begitu.
kalah aku yang sweet talker bab-bab wishes ni. dem. taknak ah wish birthday dia. ego haha. anggap aku dah bagi hadiah terhebat dah tu, ingat senang nak bangun pass handphone time mata tak sedia nak bukak?? 

point is, berapa ramai dari kita yang buat macam abang aku tu aa? ke aku sorang je yang tak buat macam tu? hina nya rasa...


ye lah ye lah..happy birthday. semoga rezeki mencurah-curah membolehkan big bro menampung adiknya. er.. keluarga maksud saya.



nota tercabar:
pasni, nak buat apa ye yang significant di hari lahir?

13 comments:

MATAHARI said...

haha.


aku tak wish adik2 aku. setiap orang ada gaya tersendiri dalam cara yg pelik utk wish someone konon2 kita tak peduli tapi kita peduli.

Fzah Ruslan said...

ahahhahaha ! klaka² !

tp sampai gak la pengajaran entry mu nih. menarek !

sungguh, x pernah aku dgr org buat gini. salu org laen yg call give wishes to the birtday person. soleh sungguh. beware...

ila ni said...

matahari:
hahah kan? kenapa tah ada ideologi "konon2 kita tak peduli tapi kita peduli." dalam kalangan family sendiri. ingatkan aku je ada perangai gini ;)


fzah:
kan? suwit rupanya biwe nih hahhahah

iday said...

wahhhhh,,

xpernah pon wat camtu bila time besday sendri,,,malu lak kat diri sndiriiii huhuhu

thanks 4 da share :)

MATAHARI said...

haha. sebab ego kesayangan kita lain. mudah nak ucap happy birthday dgn member. tp dgn family bukan main ego konon2 xpeduli.kehkeh.padahal hati kemaluan.

ila ni said...

iday:
betul2. pasni should pass the wishes to our parents lah kot di hari lahir kita nanti

matahari:
paling aku malu nak buat ialah mintak maaf dengan mak selain di pagi raya. erhh bila nak berubah tah.

MATAHARI said...

haha. aku pun. malu dow nak minta maaf.

yaNi said...

ila ila. lamo mikir gapo la beware tuh. beware = abe we ko?

thank u 4 sharing. tahun ni nok tera wak supo tu jugok la. mesti parents kkejut. :)

ila ni said...

tepat sekaley! hahah abe iwe. try lah, bendo molek patut di cuba ;)

Hawa CMS said...

awa pun wish kat mak abah the same gak. tp tru sms. tu pun time type sms tu da tangkap leleh da sekawah dua.
oh sungguh bnyak simpanan air mata. wahaha!!

ila ni said...

pehh baguh aa awa. gene anok sulung kot?

Hawa CMS said...

holoh br je pun
myb starting umo 20an kot
jom ila ayuh bersama2 kita!
loni pun awa dah mampu kiss pipi abah tiap kali 'pulang bermalam'
well u know lah how hard it is to start rite but once started da jd kebiasaan and u'll feel good bout it

ila ni said...

hahah mcm tau2 je segan nk peluk cium ayoh nih hahah. akan dicuba *oloh malunyooooooooo*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...