tips untuk suri rumah : scouring powder

sedang menikmati milo panas dengan sudu teh, 
tiba-tiba terperasan yang sudu itu sangat berdaki.


"ma apo ni?? eeee beli sudu baru je lah. 
geli nyo nok pakai!" 
ujar si anak yang tak reti bersyukur.
ma mencebik.

"tak yah beli baru, cuci je pakai zip tu" 
kata si ibu dengan rilek.


dalam hati, boleh caya ke ma ni?
bukan zip tu untuk cuci sinki semua tu ke?
hari tu pun dia dah suruh cucikan mug pakai zip tu jugak. 
hebat benor penangan zip ni dalam hidup ma! 
takpe, mari kita cuba.


ini contoh sudu berdaki.


 dan ini hero kita pada kali ini.
 caranya, letakkan sedikit serbuk hero itu ke atas sudu berdaki hitam, ambil span/kain net  pembasuh pinggan, lembapkan dan mulakan menonyoh sudu hina tersebut. tak perlu tenaga yang banyak. tonyoh ala kadar sehingga nampak sinar kebahagiaan di sebalik buih yang tercipta.
basuh.
lap.


PLINGGG! ini lah hasilnya.
takde lah nampak jijik sangat dah kan?
tapi kalau kao expect garis-garis calar pun hilang, kao memang melampau.
dah, pergi cuci kutleri anda sekarang.


oh, cuci mug pun boleh. 
tak perlu rendam pakai clorox lagi dah.
(tapi untuk rendam baju memang clorox still terbaik)
kalau clorox, dah lah leceh nak tunggu dia bertindak balas, 
bau pulak kekal hingga 2,3 kali basuhan.
kalau pakai ini, sekejap je dan takde bau.
kiranya, scouring powder ini ialah benda wajib ada untuk orang rumah.
sekian.


14 comments:

HANI IZWAN said...

ok, info yg sgt bguna untuk buat mak mertua impress, sementelah diri ini tinggal dgn mertua. ^_^

tq ila.

Leeya Alia said...

peh..gile magik!tk pnah ku thu ade mnde alah ne yg buley bt mnde2 cmtuh..tq mc la!

Anif® said...

Wahh boleh tahan hebat juga Zip ni! Yang pudar boleh nampak berkilat.

myatiqah said...

wahhh nice...kna ade nih..blh paw sudu2 lamo kt umah & bwk g umoh sewa..kakakaka...thx ila..

Fzah Ruslan said...

whoii !! buleyh dok jgn gune istilah daki ? jijiQ di situ !

FarEast said...

good info! at least i know what to do after this ;)

a.f.l.i.r.o.n said...

CIF!CIF!

ariffredzuan said...

wahhh magic nyer! hahaha

ila ni said...

aja:
semoga trick ni mak mentua tok tau lagi ;p


leeya:
kalau masa scipp dulu, budok2 dorm ila bersihkan mug pakai sabun debu utk hasil optimum


pak anif:
yeahh boleh la sama-sama tolong orang rumah nanti ;)


tqah:
tu lah, kalu dok gak, duk hino ssitu la sudu2 berdaki ni deih


fzah:
bahahahhHAhahaha biar biar. biarkan fzah ruslan jijik kesorangan

btw, memang niat nok suruh mg jijik pong :D


fareast:
pantas sekali! haha


kak ifa:
CIF tu geng kosas


arep:
pe lagi rep, sila-sila la tolong mak kao cuci sudu yang kao dakikan tu haha

mdfaizal said...

betul2. zip ni power, kalau cuci toilet pakai zip ni pon, tahap umur kebersihan toilet tu akan lebih panjang dpd biasa.

sollehahn said...

uih...selama ni zip aku guna utk cuci jubin tandas jer...rupanya sudu pon bleh gak...bagus2

ila ni said...

mdfaizal:
ye ke panjang umur? tak pernah try lagi ni. wajib cuba ni! sblm ni spray dengan clorox je.


sollehahn:
hahah terasa geli pulak bila nak associate pekataan tandas + sudu dalam satu ayat :D

silakan cuba.

Marlia said...

i pun guna gk..mmg berkesan.actually kalau basuh singki@toilet pun berkilat tau..lagipun haruman limaunya sedap je bau..

ila ni said...

iye? best kan benda ni, byk kegunaan dan yg penting, memang hebat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...