pandangan perseorangan

1.  perempuan, kalau bercakap terlalu telus, nampak kurang sopannya. terutamanya bila terlalu telus dalam mengekspresikan kemarahan. tapi yeh, mungkin itu gaya terkini untuk kelihatan setanding cool nya dengan lelaki bila bab marah dan mencarut.


2. dan lelaki, bila mencarut setiap hari, sungguh korang nampak huduh seperti mat rempit yang tiada pelajaran.


3. bukan nak kata apa tapi personally, respect terhadap lelaki Islam akan hilang bila tengok isterinya tak menutup aurat. tak kesahlah orang cakap dia sweet nak mati ke, berkaliber ke. makanya di sini, nak daftar undi pun, rasa macam...... *alasan* padahal nak directkan fikiran korang ke arah pemimpin negara kita muahaha! tapi belum ada yang cakap dia tu sweet.


4. dan perempuan, tolonglah jangan make-up tebal sangat. bila ditegur, janganlah melenting. orang tegur itu sebab memang dah ada digariskan dalam Islam. bukan suka-suka tegur sebab tak suka, tau? tegur itu tanda sayang sesama rakan. macam jugak hal pakai baju warna terang. itu pun dah dijelaskan oleh Islam. aa bila associate perkataan Islam je cakap bajet bagus kan? takpe la.. macam ni la kao sekarang..


ok seriously, sebarang teguran yang kita terima, jangan fikir negatif je. kadang-kadang, sesama kawan pun, kita dah mati kutu fikir ayat nak tegur sesama kita. bila kita ditegur, syukurlah kerana diberi peluang untuk menilai balik diri kita. contohnya macam ada budak tu cakaphakubadakkann arhh padi, dengan kao aku tak terasa lantas taknak amek sebarang action wahahah! ok fine. esok saya teguk jusmate.


chill ok?
buang yang keruh amek yang jernih.
kalau nak terasa dengan entri ni, bagus lah. maknanya teguran berjaya. :P
tapi jangan terasa je. action! action!


5 comments:

Fzah Ruslan said...

aku suke point number 2. bapak hudoh gile khinzir lelaki suka mencarut. tambah pulak kalau muke hensem. haiyyohh !!

number 1 lak, hurm...
aku tegur baik² pon, ade org serang aku dengan SMS panjang berjela mcm surat cinta. buddus ! *rolling eyes in disgust*

efa fairuz said...

hahaha
action! action!

en_me said...

kiter kawan kanns.. ehehe

s.u.h.a said...

kadang2 tak sedar menggunakan curse words :)

ila ni said...

fzah:
hehe.. lumrah.
kalau bukan teman rapat yg amat yg menegurnya, memang takkan nya nak terima dengan hati terbuka. mesti dlm diam nak jgk cari salah org yg menegur. aku kah begitu? haha!


kak efa:
yahhh action! esok start keliling bukit 2 kali setiap hari lah.


en_me:
hehe kenapa ni en_me.. ?


suha:
a'ah. kadang-kadang memang tak perasan pun dh terguna sebab dah jadi habit kan. sama lah kita ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...