rumput yang dirindui

apa khabar agaknya rumput di rumah. dah takde penjirus setia tiap-tiap pagi & petang.
tau tak jirus rumput (dan pokok) sangat menenangkan jiwa? *ceramah alam lagi*

sambil-sambil tu, suruh lah mereka doakan kesejahteraan kita hehe tak ikhlas punya perbuatan. dulu masa sekolah, selalu tolong jirus pokok di asrama dengan hawa, yus & ju time riadah. sebab apa? sebab nak berinteraksi dengan pokok. ma pesan, sambil-sambil jirus tu, selawat ke zikir ke, pastu cakap-cakap sikit dengan pokok. inshaAllah pokok-pokok tu doakan kita sebab dah bagi air kat dia. huuu dramatik sungguh bunyinya. tak tau lah kot-kot time sekolah dulu ada junior nampak dan chopp aku gila? 

apa pun, setiap benda hidup itu (selain manusia) memang tak henti-henti berdoa kepada Allah. jadi, berbuat baik & berbaktilah kepada mereka.


rumput di zaman kelebatan.


tapi sekarang jadi macam ni. banyak botak.
sebab tu kena penjagaan rapi pagi petang.
rumput, bila diperhatikan dengan dekat, bukan terdiri dari warna hijau saja.


  kadang-kadang, terdiri juga dari taik kucing.




yet, still tanak mengaku. haih..






nota insaf:
bosan bila langsung takde kerja ni rupanya..


7 comments:

MATAHARI said...

hahah.

xbole blah.

Dawa said...

taik kucing tu baja free utk rumput tu. hehe. cantik rumput ni. nk tnm rumput kt laman rumah, tp blom ada masa lg. huhu

ila ni said...

matahari:
ha kucing itu memang! *dendam kesumat terhadap kucing yg tak pernah padam*


dawa:
baja yang disertai bau percuma hoho. tabur je 2,3 kelompok, nanti dia biak sendiri. boleh anak-anak guling-guling bila dah penuh laman nanti :)

faiz said...

cantik sgt rumput tu..tu yg die tgglkan jejak tu..:)

Kamal said...

kalo air bekal lom abis salu siram kat pokok n rumput dgn harapan mereka mendoakan kite

tp time kite sergah kucing sampai terlompat paraspinggang kite, ape yg kite pikir ar?

ataupun time kite pijak lat gonggok crunchy?

hahahhaha!!!
ampuuuunn!!

Kamal said...

ok td yg comment adelah hawa fatihah bukannye kamal hilmi!

ila ni said...

faiz:
konon tu style mark kawasan dorang la kot kan huhu

awa:
of course itu hawa! jgn cakap kamal pun ada buat benda sama di zaman skolah dulu.

weh wehh gonggok crunchy tu, tak pernah terniat pun nak pijak, tapi bila balik prep malam, gelap + rushing nak kejar milo kuping pokbuh, memang harammm la nak tengok kaki time jalan, bsepah kot geng gonggok atas jalan..erhhh geli!

er.. kucing putih tu?
tu bergurau manja namanya. hahahha ampun chingg!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...