perkataan rahsia - ventilation

ada satu masa time baru-baru masuk first year, lecturer suka sangat pakai word 'ventilation' untuk highlightkan keselesaan dalam sesuatu ruang:


"kat surau ni kena ada good ventilation, baru tak bau hapak"
"tengok diorang buat ventilation untuk kawasan lobi ni macam mana"
"setiap ruang at least kena ada 2 lubang ventilation untuk dapatkan aliran angin yang bla bla.."


dan nini, the head of joyah telah menginvent word ventilation untuk kegunaan sesama geng perempuan dalam sesi menegur secara berlapik kalau ada budak lelaki di sekeliling. contohnya:


"ventilation!" sambil tangan menuding ke arah orang yang bekenaan dengan suara kuat. tak perlu berbisik. dan orang yang berkaitan akan membetulkan 'ventilation' itu secara diam-diam tanpa disedari.


apakah 'ventilation' tersebut? haa.
maksudnya ialah, baju kemeja kao yang ada button kat depan tu, tak rapat. er.. cemane nak cakap aa. space in between button tu terbukak dan menampakkan dada kalau dilihat dari side tepi wahaha itulah kenapa Islam menyuruh orang perempuan melabuhkan tudung, ye dok? hi hi pijar je rasa muka.

hingga sekarang, word ventilation masih diguna-pakai dengan rilek. mungkin kena cipta jugak perkataan teguran untuk keadaan di mana orang tu ternampak tali bra sebab leher baju yang luas hingga tudung pun tak mampu nak cover area tu. nini, what say u?


9 comments:

wakarchie said...

vodo vetul le geng2 joyah...ade je ayt2 archie yg digunapakai....kahkahkahkah...aku blh membaangkan keadaan hevoc nini tu.......

p/s- debar ak ila...aku ingat 'ventilation' ko nia ade kaitan dgn ak...selamat!!!!

INOTLOVEHUNTRESS said...

saya bukan nini tapi saya nak jawab jugak...
cable system ok tak?

kalau pakai kemeja, biasanya suka pakai singlet sekali..
kalau agak2 breast tu besar, pandai2 la tambah butang tambahan kat antara butang2 tu..
payah kalau butang2 tu tertanggal tanpa kita sedari...
tapi, kalau buka butang tanpa sedar macam mei yin ape cerita pula ye?
ceciter sikit, ceciter..
kita bakor je..

ila ni said...

wak:
ah kao. imajinasi kutur. angin kao adalah cross ventilation yg orang sebolehnya avoid! :D nama pun nini.. bayangkan sudah time first time ayat tu di introduce.

inot:
cable system best jgk tu hoho er.. mei yin pernah terjadi sebegitu? bila? astaghfirullah ngumpat mei yin pulak :D

INOTLOVEHUNTRESS said...

bukan ngumpat.. review balik kes dia terbuka butang baju kemeja dia secara tak sengaja lepas habis exam... ingat tak? ke tak ingat?

ila ni said...

bukan tak ingat not, tak tau pun hahah kenapa kenapa knape boleh terlepas pandang bab2 gini???!! hahaha

INOTLOVEHUNTRESS said...

serius tak tau? hmmm... ramai org tau, ila.... ish, tak boleh citer kat sini... aib org tu.. kiter citer tempat lain la...

Anif® said...

Sekarang bukan rahsia lagi.. saya sudah tahu maksudnya :D hehe..

Lucifer said...

ventilation? -.-



gap yang sepatutnya rapa tetapi tak rapat?

ila ni said...

inot:
aish, ila dh tak layan ngumpat skrg ;p

pak anif:
hahaa pendedahan berani mati namanya ni.takpe, sikit je orang pakai word ni... kot.

mentari:
aish dikau, jgn pura-pura tak faham.
ianya berlaku apabila baju berbutang lebih kecik berbanding saiz da.....da. kuikui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...