Menyesal

"tak menyesal ke bila result SPM macam ni tapi ambik architecture? Kenapa tak amek medic je?"

Ada 3,4 orang tanya soalan sama. Kenapa soalan ni timbul ialah sebab majoriti architecture students rata-ratanya result sangat hodoh di zaman Part 1. Itu yang diorang tertanya, apa perasaan bila takleh maintain straight A's dari muda sampai ke tua.

Of course perasaan dia tak puas hati. Tapi untuk rasa menyesal tu taklah sangat sebab kita buat benda yang kita suka. Plus, kao ingat kalau amek medic, sekarang result kao akan flair sangat ke? Entah-entah tengah sangkut kat 3,4 paper.Kan?

Kiranya, pada pandangan saya, education results itu hanya untuk self-satisfaction. Dia macam addiction. Sekali kita berjaya, kita rasa nak buat lagi biar kita boleh ulang nikmat kejayaan tu. Tapi ditakdirkan tengah jalan kita jatuh sekejap, pun kita akan tetap sambung dan berusaha supaya dapat jugak kejayaan tu. Perasaan ini akan berulang. Ini saya lah. Dan sebab tu lah kenapa saya sambung Part 2; sebab result Part 1 terlampau hampeh kehkehkeh.

Conclusion, jangan makan hati sangat dengan result lampau kita. Bersedih kejap and move on cepat-cepat. Tak payah nak compare dengan orang tu orang ni. Lain orang, lain caranya Allah bagi kejayaan & rezeki. Dok gitu? Head up!

4 comments:

kin said...

i like your blog.inspiring enough coz obviously i'm not really an optimistic person. anyway, good luck for part 2!

ila ni said...

wee~ glad to hear this blog could inspire
someone. finally haha. thanks kin! you too -
good luck in whtever u do.

eira eixora said...

inspire me too, di kala tengah down ni =)

ila ni said...

:) sama-samalah kita tolong sikit-sikit mana yg mampu cee ayat bajet baguh dok? hepp jgn down lama sgt neh anis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...