Perkara yang tak puas hati

Situasi di kolej ini biasanya ada sedikit ketegangan antara budak architecture dengan budak engineering specifically geng majlis tertinggi kolej yang rata-ratanya bud engine. Let's call them MTM.

Kesnya, kata mereka, sia-sia je bagi budak architecture duk kolej (hostel) sebab diorang bukan contribute apa-apa pun. Involve dalam aktiviti taknak, merit nak. Pastu hujung sem sibuk duk merayu nak stay kolej. Itu isunya.

Tapi pernahkah menyelami kehidupan kami sebelum sewenang-wenangnya memberikan kenyataan itu. Hesh memang saje la kan nak bakar. Di pihak kami pula, bukan taknak involve tapi aktiviti yang kolej buat selalunya clash dengan time busy kitorang. And mind you, kami tak mengenal waktu siang atau malam. Jangan samakan kami dengan student engineering lain yang habis kelas pukul 3 boleh pilih sama ada nak tidur atau pergi Mines. No.

Setakat ni, kelas kitorang habis pukul 5-6 pm, balik terus makan, pukul 7 sampai kolej terus mandi solat and after isya' terus gerak ke studio balik. Dan jadual ni berulang setiap hari. Ye, kitorang tak boleh join aktiviti kolej sebab kitorang ada hal pelajaran yang perlu disettlekan. Kalau boleh nak doakan agar 24 jam berubah jadi 34 jam sehari.

Apa sangat yang korang busy sampai hari-hari nak kea stay studio, tak tidur malam bagai? Manage la masa betul-betul.

Ai aii kecikkk je saya nampak awak. Satu- design is a process. Bukan benda yang boleh di learn dari lecture series and quizzes. Dua - yes, kitorang pun ada jugak subjek macam biasa. Malangnya, assignment dia aka based on projek induk yang memakan masa nak siapkan. Perlukan critical thinking. Perlukanh process perbincangan sesama kawan, dengan lecturer etc. Arhhhh malass nak explain. Yang nyata, keje kutip merit sepatutnya lebih efisien. Bukan macam sekarang erhhhh!!

posted from Bloggeroid

3 comments:

efa fairuz said...

i know your dilemma.. mcm budak FA (film and animation) masa kat MMU dulu, kitorang dpt gelaran zombies, sbb x bersosial dgn org, n tdo x tentu..

nak buat animation bai.. bukan buat ikut office hour.. kadang2 malam2 baru ilham datang.. pastu nak tunggu rendering..editing.. ah malas lah nak explen!

:p

sang helang said...

amboih... bloggeroid skang yer

ila ni said...

Kak efa:
Kann..! Sapo laa xsey get involve actively masa kt U, cuma xde pluang sbb kekangan masa je sbnrnya ni :-(

Jeri:
Ingat nokia 3310 tokleh ko :-P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...