jerawat & tenusu

** best way to eliminate acne dah dijumpai after few trials. Refere to latest post here**
Assalamualaikum.

Yes. Masalah jerawat lagi. Masuk sekolah je jerawat makin menjadi-jadi. Bukan time kerja takde jerawat tapi hakikatnya tidok lah sebanyak time belajar. Stress katanya. Cuti semester ni alhamdulillah dah kurang. Tapi still tak tau kenapa kadang-kadang dia naik 2,3 bijik sekaligus, kadang-kadang semua surut. Takde jadual spesifik. Kena pulak kita ni jenis tak amek port dengan perubahan diri.

Tapi yang peliknya, eczema pun dah makin hilang sejak cuti. Peh. Cuti memang ubat segala penyakit. Disebabkan semangat inkuiri yang tinggi, jerawat on off sesuka hati tanpa mengikut jadual bulanan, maka saya pun try observe makanan yang ditelan sepanjang cuti. Apa yang beza dari time tak cuti sem? 

Kurma? Sebab ni kan bulan puasa. Maybe la.
Tapi, try makan banyak everyday pun still kadang-kadang jerawat naik.

Ayam percik?
Ah dah penah try tak makan ayam, pon jerawat still ada.

Hinggalah satu masa, satu minggu tu bukak puasa dengan sirap je. Hoh jolo doh la - bandung lah penyebab jadual jerawat terumbang-ambing selama ni! Secara lebih precisenya, susu. Sebab, bila fikir-fikir balik, time belajar, memang favourite sangatlah teh ais & bandung. Dua-dua susu.


 
sedap molek bandung warna ni. 
mesti pakai susu cair nih
 
ni pong. aloh la warno ni meme sedap teh beng ni nih!
gambar dari blog ini & blog ini


Soalnya di sini, jolo ko ore srupo ambo ni tokleh minum susu doh pahni untuk kure kae jerawat ni? Hok rawatan muko tu toksoh oyak la. Ambo tok paka doh chemical loni. Ambo chomo Tea Tree Oil jah dari Thursday Plantation. Buleh kkiro jugok paka gotu.

* * Agak susah nak ubah ke bahasa standard bila start type dalam bahasa ibunda T_T * *

Kepada penjerawat sekalian yang masih tercari-cari cara untuk kurangkan jerawat, boleh la kot try singkirkan dairy product dari pemakanan kita. Manalah tau kot-kot kita yang tergolong dalam kumpulan yang alergik dengan tenusu. Eczema pun kena avoid susu owk?


Sekian, harap-harap jerawat dengar kato la pahni.


4 comments:

soleil m said...

you're not alone, kak T_T

ila ni said...

alohhh muko dio x duk berjerawat mano ehh

soleil m said...

olohhh, kak tok tgk live lagi. sapa ex sayo pnh suruh sy mekap sikit. dlm erti kato lain, nok oyak sayo bolok letteww

ila ni said...

wehhh sungguh ehh?!! isk klu ex awok tu tgk muko kak ila ni, wojik dio x seko ni manusio!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...