tolong-menolong

 "Tolong orang ni bagus. Kita tolong permudahkan urusan orang, Allah akan tolong kita."


Ma selalu pesan macam tu. 

Petang tadi, dalam kelas, kawan saya cuit saya. Mata dia saya nampak macam baru lepas nangis.

"Saya tak dapat la PTPTN tu" 

Secara jujurnya saya rasa berdebar. Berat tu masalah dia. Macam mana dia nak survive semester ni? Dengan ada upcoming trip to oversea lagi bulan 11 ni. Nak printing boards, nak beli bahan buat model, nak makan. Memang berat masalah bila melibatkan bab duit.

Kalaulah saya ni seorang pencari kerja-kerja freelance, banyak kerja luar, serius saya tolong awak. Tapi saya sendiri pun kerja part-time tak start-start lagi. Tolong risau bila fikir pasal kawan ni. Nak kerja part-time jugak, dia takde transport sendiri. Kalau nak harap public-transport, memang banyakla masa dia terbuang yang mana masa satu lagi benda penting bila sambung Part 2 ni. Haih..kesian meng. Takpe, dugaan itu tanda Allah sayangkan kita meng :)

We'll find ways to ease your burden, Meng. I'll ask around.


2 comments:

ninazarina said...

Ila, dia ada Facebook? suruhla dia upload artwork dia kat Facebook.. Pastu letak sekali info pasal dia offer freelance work.. Akak faham.. Dulu ada part-time + PTPTN pun haru-biru nak manage duit.. huhu..

Lagi satu cara, mungkin boleh tolong dia upload artwork melalui blog ni? Blog akak pun boleh..

ila ni said...

dia ada facebook tp rasanya dia x penah buat freelance lagi so x tau dia ada portfolio ke tak. tapi tu la, skrg blh harap freelance work je lah since dia x de transport.

tq k.nina atas suggestion. nnti ila btau dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...