sejenis perangai

Complicated tau hidup ni? Dulu saya ingatkan bila dewasa, saya takkan jumpa perangai pelik-pelik, memikirkan kita semua dah cukup ilmu dan pengalaman. Bila jadi macam ni, always, always saya akan fikir - "Why did she do that?" Dan semestinya soalan lanjutan - "Aku ke yang salah ni? Apa yang aku dah buat aa?" Its called self-reflect, people! Tak boleh ke sebelum kita merajuk tak tentu hala, kita reflect & blame ourselves? Susah ke? Susah sangat ke? Pfft. Letih.

Kenapa kita kena blame ourselves? Sebab 80% dari kesalahan dalam hidup kita adalah disebabkan kelemahan diri kita sendiri. Sebab tu haku tak suka orang yang datang kelas lambat pastu terhegeh-hegeh tanya "dia cakap apa tadi? dah buat apa dah tadi? sekarang kena buat apa ni? nak buat macam mana nak gerakkan benda ni ni?" daaaan bila kita tersalah bagi info atau terkurang info, yes korang, kita yang akan jadi punca utama dalam situasi ni. 

Kali ini, saya ulang, kali ini - adalah kali terakhir awak akan merajuk akan hal-hal begini sebab lepas ni - saya dah TAKKAN amek kesah dah sama ada awak sempat catch up atau tidak. Sendiri cipta masalah, sendiri merajuk, sendiri settle. 

Sila amek iktibar.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...