Dementia yang makin teruk.

Semalam hari yang sedih.
Tak tahulah untuk kali yang ke berapa, ayah tanya:


"Bila kita nak balik ni?"

"Balik mana? Ni kan memang rumah kita" jawab Ma. Ayah diam.


Lepas tu dia tanya lagi. Soalan sama berulang dari pagi sampai petang. Sedih pulak tengok ayah terbaring atas sofa favourite dia tu. Tak keluar mana-mana melainkan surau & masjid untuk solat Subuh. Mungkin dia bosan? Tapi possible ke dia bosan kalau dia tak ingat pun apa aktiviti yang dia buat for the past 5 minutes?

Tiap kali fikir pasal ayah, saya sebenarnya cuba tak nak layan emosi sangat. Kalau layan, memang boleh tahap meraung jugak la hari tu pernah try. Paling sedih bila bayangkan kalau-kalau ayah dah start hilang ingatan, tak kenal anak bongsu. Possible kan? Sekarang pun cucu-cucu semua dia dah start tak ingat nama. Mungkin lepas ni giliran anak bongsu? Macam mana kalau bangun one day, dan ayah tak ingat nama Ila? Ya Allah..





4 comments:

soleil m said...

sedihnya kak ila :(

i pray may Allah grant him the best state of health. at least dio blh jaley lagi keyh daripada bed ridden. keep strong!

ila ni said...

thank you cookie. meme sedih ..tapi ye lah, alhamdulillah sangat-sangat dia sihat walafiat bab lain.

Anishaway said...

jangan sadih sadih yea kak ila, mane boleh ayoh nor lupakan anak bongsu kesayangan dia ni ;p

doa sama sama semoga ayoh nor sihat selahluuuuuu ;)
Amin

ila ni said...

tenkiu anis. nanti bebila kelik tu harap layankan ajo pertanyaan berulang ok :P

*berbulan baru bukak blog :P sorry*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...